Nyheter från institutionen

Panelsamtal om samtyckeslagstiftning

2018-01-15
I ljuset av #metoo anordnar Juridiska föreningen den 17 januari ett panelsamtal med bland andra Mari Heidenborg, justitieråd vid Högsta domstolen, om förslaget på en ny samtyckeslagstiftning.

Dagens Arena: Kamp för sänkta sjuktal drabbar kvinnor

2017-12-07
Professor Ruth Mannelqvist anser att sjukreglerna som de tillämpas idag är rättsosäkra när Försäkringskassan arbetar mot ett politiskt mål att få ned sjuktalen.

Juridiska institutionen vid Umeå universitet stödjer #medvilkenrätt

2017-11-23

Populärt firande av 40-årig institution

2017-11-13
Juridiska institutionens 40-årsfirande blev en dag med varierande och välbesökta föreläsningar. Juriststudenten Amanda Eklund berörde många med sin berättelse om en räddningsaktion på Medelhavet.

Juriststudenter prisas för sitt arbete mot antisemitism och fördomar

2017-11-07
Juridikfronten, en ideell förening som granskar och anmäler högerextremism på nätet, har tilldelats årets ELSA-pris av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

SR: Karin Åström om stoppat tiggeriförbud

2017-10-24
Karin Åström, lektor på Juridiska institutionen vid Umeå universitet, kommenterar i P1:s Studio Ett att Länsstyrelsen i Skåne har upphävt ett beslut om tiggeriförbud i Vellinge kommun.

Civilministern, tiggeri och Trump på programmet när jurister jubilerar

2017-10-23
Juridiska institutionen vid Umeå universitet fyller 40 år. Det firas 10 november med en heldag med föreläsningar i vitt skilda ämnen samt besök av civilminister Ardalan Shekarabi.

Ökade krav på stater behövs för rättvisa
åt offer för massövergrepp

2017-09-14
Folkrätten behöver skärpas på stater att gottgöra offer för massövergrepp som exempelvis krigsförbrytelser. Idag skiljer sig de kraven från de krav som ställs på stater att åtala förbrytarna. Det visar Fanny Holm i en ny avhandling vid Umeå universitet, där hon också föreslår åtgärder för att öka st...