Till umu.se

Nyheter från institutionen

Populärt firande av 40-årig institution

2017-11-13
Juridiska institutionens 40-årsfirande blev en dag med varierande och välbesökta föreläsningar. Juriststudenten Amanda Eklund berörde många med sin berättelse om en räddningsaktion på Medelhavet.

Juriststudenter prisas för sitt arbete mot antisemitism och fördomar

2017-11-07
Juridikfronten, en ideell förening som granskar och anmäler högerextremism på nätet, har tilldelats årets ELSA-pris av Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA).

SR: Karin Åström om stoppat tiggeriförbud

2017-10-24
Karin Åström, lektor på Juridiska institutionen vid Umeå universitet, kommenterar i P1:s Studio Ett att Länsstyrelsen i Skåne har upphävt ett beslut om tiggeriförbud i Vellinge kommun.

Civilministern, tiggeri och Trump på programmet när jurister jubilerar

2017-10-23
Juridiska institutionen vid Umeå universitet fyller 40 år. Det firas 10 november med en heldag med föreläsningar i vitt skilda ämnen samt besök av civilminister Ardalan Shekarabi.

Ökade krav på stater behövs för rättvisa
åt offer för massövergrepp

2017-09-14
Folkrätten behöver skärpas på stater att gottgöra offer för massövergrepp som exempelvis krigsförbrytelser. Idag skiljer sig de kraven från de krav som ställs på stater att åtala förbrytarna. Det visar Fanny Holm i en ny avhandling vid Umeå universitet, där hon också föreslår åtgärder för att öka st...

Skickliga lärare meriteras vid Umeå universitet

2017-06-28
Totalt 15 erfarna och kompetenta lärare har utsetts i den senaste bedömningsomgången i Umeå universitets pedagogiska meriteringssystem. Sedan systemet infördes för fyra år sedan har 123 utnämningar till meriterad eller excellent lärare genomförts.

Lagstiftning förvärrar konflikt mellan
skogsbruk och rennäring

2017-05-08
Konflikterna mellan skogsbruket och renskötseln skulle kunna hanteras på ett bättre sätt med utförligare bestämmelser i skogsvårdslagstiftningen. Det visar Malin Brännström i en ny avhandling vid Umeå universitet.

Ändrad lagstiftning underlättar gränslös pendling

2017-04-18
I en alltmer globaliserad värld behöver lagstiftning och beskattning hänga med. Såväl för att säkra samhällets intäkter som för att öka rättssäkerheten för den enskilde och skapa ekonomisk rättvisa mellan länder och kommuner. Det visar Yvette Lind i en ny avhandling vid Umeå universitet, som bland a...

Nyhetsarkiv

Ingen nyhet vald